Yerköprü Şelalesi Konya Turu

Yerköprü Şelalesi Konya Turu

Yerkopru Konya2

Suyun önlenemez akışı hiçbir engel tanımıyor. Önüne çıkan her bariyeri bir şekilde aşıyor güçlü akarsular. Kimi zaman derin bir çatlağa kimi zaman ise bir mağaraya karışıp yoluna devam ediyor su. Toroslar’ın bağrından doğan Göksu Nehri, Akdeniz’e uzanan yolculuğu boyunca iki kez yeraltına batıp çıkıyor. Göksu’nun batış çıkışlarından ilki Bozkır ilçesi yakınlarında, ikincisi ise Konya’nın 116 kilometre güneybatısında Hadim’in Bademli köyü yakınlarında Çiftepınar mevkii. Burada yeraltında yaklaşık 500 metre uzunluğundaki karanlık bir dehlizin içinden geçerek gökyüzüyle yeniden buluşuyor. Tam bu noktada, kollarından biri olan Karasu, kavak ağaçları arasından kıvrılıp 20 metrelik uçurumdan düşerek Göksu’ya karışıyor. İki akarsuyun birleştiği noktada, şelale ve mağara ağzı oluşumlarıyla bir doğa harikası ortaya çıkıyor.

Buz gibi berrak suların çağıldadığı Yerköprü Şelalesi’nin sol tarafından mağaranın içine geçmek ve kayalara tırmanmak mümkündür. Ancak yanınızda gerekli malzemeleri bulundurmak gerekir örneğin, yağmurluk veya dalgıç elbisesi gibi. Sarkıt ve dikitlerden oluşan mağara duvarları, suyun yüzyıllardır sabırla yarattığı ilginç detaylar olarak karşımıza çıkıyor. Şelalenin arkasındaki vadinin tıkanması sonucu oluşan doğal bir baraj göleti de var. Küçük bir elektrik santralının kurulduğu bu alanda şifalı olduğuna inanılan Karasu kaynağı yeryüzüne çıkıyor. Yerköprü Şelalesi, yılın her günü gürül gürül akar.

Konya ili Hadim ilçesi sınırlarında bulunan Yerköprü Şelalesi’ne üç farklı rotadan ulaşılır. Birinci alternatif Konya Karaman istikametinde sağa dönülüp Güneysınır Gürağaç kasabası üzerinden ulaşan 110 kilometrelik yol. İkinci yol ise Konya Hadim asfaltı takip edilerek Aladağ Bademli köyü üzerinden giden 150 kilometrelik yol. Son alternatif ise Karaman-Pınarbaşı-Kızılyaka- Alanözü-Hadim-Bademli güzergâhı izlenerek Yerköprü’ye varıyor.

Leave a Reply

Live Chat

Join the Live Chat