Maral Şelalesi Artvin Turu

Maral Şelalesi Artvin Turu

Maral Artvin1

Karçal Dağları’nın (3415 metre) üç koldan kuşattığı Maçahel Vadisi’ni süsleyen Maral Şelalesi, 65 metreye yakın yükseklikten düşüyor. Ladin ve kayın ağaçları arasından rengârenk kelebekler eşliğinde dik bir yamaçtan aşağı doğru inen şelale yolu oldukça zorlu. Bazen ağaçların iri kökleri, bazen de köylülerin yaptığı ahşap merdivenler yardımcı oluyor yürüyüşe. Düz bir alana gelindiğinde, olanca zarafetiyle bir tablo gibi karşınızda duran Maral Şelalesi bütün yorgunluğunuzu unutturuyor. Metrelerce yüksekten dökülen su, yüzülebilecek büyüklükte bir göl oluşturuyor.

Kültürel ve biyolojik zenginlikleriyle dikkati çeken Maçahel, Artvin ilinin Borçka ilçesi sınırlarında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki bu cennet köşe, UNESCO’nun “İnsan ve Biyoküre Programı” çerçevesinde Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi ilan edildi 2005 yılında. Maral Deresi üzerinde oluşan şelaleye gidebilmek için iki alternatif güzergâh var. Bunlardan ilki Borçka-Camili yolu. Camili’den sonra Maral köyüne kadar olan kısım oldukça bozuk. Diğer alternatif ise Artvin-Şavşat karayolunun Meydancık yol ayrımından kuzeye dönmek. Ancak hava koşullarına göre kapanma riski olduğundan bu seçenek pek tercih edilmiyor.

Düzenli, Efeler, Maral, Uğurlu ve merkez yerleşim Camili olmak üzere beş köyden oluşan Maçahel Vadisi, Gürcistan sınırına komşu. Kış aylarının çetin koşulları yolları kapattığı zamanlarda, Gürcistan üzerinden Artvin merkeze geçiyor Camili köylüleri. Tarihi ahşap camisiyle ünlü Maçahel’de, Gorgit ve Beyazsu gibi yaylalar da gezilebilir.

Leave a Reply

Live Chat

Join the Live Chat